- تاریخ ارسال : 1402/09/15
- موضوعات :
- بازدید : 199 مشاهده
شاید نام بسیاری از اعضاء خانوادهB مثلB12 ,
B6 , B2 , B1 را شنیده
باشید . این ویتامینها در بسیاری از مواد غذایی یافت می شوند . لیکن چون در بدن
ذخیره نمی شوند و میزان آنها در بدن به سرعت کاهش می یابد ، باید همیشه مراقب
باشیم تا با مصرف مواد غذایی غنی به تجدید آنها در بدن بپردازیم تا دچار کمبود این
ویتامین ها نشویم .
حتما ویتامین Cمعروف را هم می شناسید ، دلیل
شهرت این ویتامین تأثیرات بسیار مفیدی است که از آن دیده شده
که ما در مطلب خاص ویتامین به شرح آن خواهیم پرداخت .
" ویتامینB1 "
اولین ویتامینی که از این گروه ویتامینها کشف شد، ویتامینB1 بود که نام دیگر آن تیامین
است . این ویتامین تأثیرات بسیار مهمی در سوختن قندها دربدن و عملکرد اعصاب دارد .
·ویتامین B1 از راه روده جذب خون می شود ،
تغییراتی بر روی آن صورت می گیرد و آماده استفاده بافتها می گردد . یکی از موادی
که در جذب آن اختلال ایجاد می کند ، الکل است که مصرف زیاد آن موجب کمبود ویتامین B1می شود . این ویتامین در بدن ذخیره
نمی شود ، از اینرو باید توجه کنیم تا با مصرف درست از کمبود آن جلوگیری نماییم
.
·عملکرد آن در اندامها، فعال کردن آنزیمهای لازم برای سوختن قند در بدن است ، اگر
نام چرخه کربس را شنیده باشید ، این ویتامین نقش اساسی در ادامه عملکرد چرخه دارد
. نقش مهم دیگر آن در اعصاب است ، ما برای انجام هر حرکت و یا درک احساس از محیط
نیاز داریم پیامهای عصبی از مغز به اعصاب بدن و بالعکس منتقل شوند ،
ویتامین B1 در انتقال پیامهای عصبی نقش مهمی دارد .
·در صورتیکه مصرف این ویتامین کمتر از حد مورد نیاز بدن باشد در ابتدا فرد بی
اشتها می شود و وزنش کاهش می یابد . کمبود شدید ویتامینB1سبب ابتلای فرد به بیماریبری بری می شود
که حالت وخیم آن به مرگ فرد می انجامد. به دلیل نقشB1 در سوخت قند و تولید انرژی ،
هنگام کمبود آن فرد ناتوان شده و گاهی اِدم یا ورم اندامها در فرد به وجود می آید
و به دلیل نقشB1 در اعصاب در صورت کمبود آن ، اعصاب تحلیل می روند خصوصاً اعصاب
پا، گز گز کردن پاها که شکایت بسیاری از افراد است می تواند ناشی از کمبود B1 باشد . این بیماری در
کودکانی که در مرحلهاز شیر گیری هستند و مادرانشان اهمیت زیادی به غذای تکمیلی
آنها نمی دهند نیز عارض می شود . میزانB1 مورد نیاز بدن یک فرد بالغ
،2/1میلی گرم در روز است .
اما ویتامینB1 در کدام مواد غذایی موجود
است ؟
ویتامینB1 در بسیاری از غذاها مثلنانها، غلات وگوشتهاخصوصاً گوشت قرمز وجود
دارد . بیشترین میزانB1 درمخمر ،جگرو سبوس غلات ( گندم، جو و برنج) است .
سبوس منبع غنی B1است و با گرفتن پوست غلات برای
تهیه آرد سفید قسمت اعظم B1از
دست می رود . از اینرو توصیه می شود از نانهای سبوس دار مثل سنگک ، بربری و
بیسکویت هایی که با آرد سبوس دار تهیه می شود استفاده کنید . حتما
در فیلمها دیده اید که ژاپنی های فقیر که غذای آنها فقط برنج سفید و ترشی است پس
از مدتی دچار ناتوانی در عضلات پا و راه رفتن می شوند که این همان بیماری بری بری
است . نکته دیگر اینکه حرارت، ویتامین B1را
از بین می برد . اگر از جگر غذایی تهیه می کنید
، بهتر است آنرا قبل از پخت در فریزر قرار ندهید و برای پخت از حرارت بالا استفاده
نکنید . بهتراست بدانید ، مصرف ماءالشعیر و یا جوانه گندم نیزمیزان زیادیB1 به بدن ما می رساند